Solel (Solceller)

Solenergi utgör en aldrig sinande och helt gratis energikälla. Med hjälp av solceller kan man omvandla solenergin till el och produktionen medför inga klimatutsläpp under drift.


Solceller omvandlar solens strålar till elektrisk energi. När solen lyser på solcellen blir ovansidan negativt laddad och undersidan blir positivt laddad, vilket genererar likström. För att kunna använda elen omvandlas den till växelström i en växelriktare. Denna el kan användas direkt i huset eller matas ut på elnätet och säljas. Elen kan även lagras i batterier om huset inte är anslutet till elnätet.

Snabb utveckling

Solcellsbranschen är en snabbväxande industri med tillhörande kontinuerlig teknikutveckling. Priset på solcellspaneler har under det senaste årtiondet minskat med cirka 80 procent vilket lett till att de blivit än mer lönsamma. Faktum är att el från solen idag är billigare i jämförelse med el från både olja och kol.

Det minskade priset på solceller har lett till att intresset för solceller har ökat kraftigt. Antalet nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige har ökat med över 650 procent mellan åren 2016 - 2020.

Även effektiviteten på solcellerna ökar hela tiden. En teknik som bidrar till högre effekt är den så kallade half cut-tekniken. Det innebär att en panel som tidigare hade 60 celler istället har 120 halvceller i solpanelen, vilket ger ett ökat effektuttag om cirka 30 procent.

Klimatpåverkan

Solenergi är både fossilfri och förnybar, vilket innebär att den har en minimal påverkan på klimatet i jämförelse med kol och olja. Solcellernas miljöpåverkan kommer främst från energi som går åt vid tillverkning av panelerna. Om man tittar på koldioxidutsläpp så tar det normalt cirka 12-18 månader innan produktion av solel motsvarar tillverkningen av solcellerna.

En solcellsanläggning har en livslängd på minst 30 år. För att bli självförsörjande på hushållsel (inte uppvärmning och varmvatten) i ett småhus behöver man cirka 25 kvadratmeter solpaneler. Effekten på en sådan anläggning är på cirka 5 kW och ger en elproduktion på strax under 5 000 kWh per år. Om taket är vridet mot öster eller väster, eller är skuggat ibland, så kan man lägga på någon extra panel för att kompensera detta.

Stöd och bidrag

Privatpersoner kan sedan den 1 januari 2021 få ett skatteavdrag vid installation av solceller. Avdraget för grön teknik fungerar liknar rot och rut, det vill säga du får avdraget direkt på fakturan och företaget som utför installationen begär utbetalning från Skatteverket. På Skatteverkets hemsida finns detaljerad information kring stödet och vilka villkor som behöver uppfyllas. Privatpersoner kan även söka avdraget för att installera lagring av egenproducerad el (batterier) samt för installation av laddningspunkt för elfordon.

Villa med installerade solpaneler och växelriktare


Senast uppdaterad 2023-10-20